Autentické pastrami, které se v New Yorku připravuje už od poloviny 19. století, vyžaduje speciální přípravu masa. Časově náročný postup se nedá uspěchat a věřte, že výsledek stojí opravdu za to.
Hovězí hrudí se nejprve marinuje ve směsi koření a bylin. Pak se udí na tvrdém dřevě. Třetí fáze přípravy spočívá v tepelné úpravě – maso se vaří nebo připravuje v páře. Díky tomuto způsobu přípravy získáte delikatesu velmi jemné a lahodné zauzené chuti, která se krájí na tenké plátky a v sendviči se chuťově propojí s kysaným zelím, kvašenou okurkou a hořčicí.
Pastrami v New Yorku proslavila židovská komunita z Besarábie a Rumunska, která jej v pouličních bistrech nabízela od poloviny 19. století. Původ tohoto pokrmu sahá hluboko do historie. Uvádí se, že původ slova pastrami je v rumunském slovu pastra, tedy uchovat.